Kooikerhund

Generell informasjon
Kooikerhunden er sunt bygget og kan bli meget gammel. Det er ikke uvanlig at den blir så gammel som 15 år eller mer. Det er en rase med store innbyrdes variasjoner. Både størrelse og type kan være ganske forskjellig fra hund til hund. Den ønskede størrelse er for tisper, ca 38 cm og for hannhunder, ca 40 cm i mankehøyde. Ideell vekt er ca 9-11 kg og kroppslengden skal være noe lenger enn mankehøyden. Pelsen er middels lang, lett bølget eller rett, ikke krøllet. Strukturen skal ikke være for fin og den skal ha en velutviklet underull. Fargen er hvit med oransjerøde flekker, samt svarte spisser på ørene. Kooikerhunden beveger seg med lette, elastiske bevegelser.

Egenskaper og mentalitet
Kooikerhunden er en lærevillig hund som har stor interesse av å arbeide sammen med sin eier. Den er livlig og veldig leken, den kan ha stor interesse av å jage vilt. Rasen kan være en smule sta og selvstendig, og krever et fast håndlag av sin eier. Den er en utpreget enmanns- eller en families hund, som gjerne holder vakt. Den kan være litt reservert overfor fremmede. Kooikerhunden har mot og dådkraft. Den har den egenskap at den ved redsel kan "samle seg" for å undersøke det som skremte den og så raskt avreagere. Den har også evnen til å koble ut.

Når man skal oppdra en Kooikerhund skal man tenke på at den ved redsel vise sinne. Da skal man ikke reagere med harde tak, men i stedet gi veiledning med trygg, fast og konsekvent hånd.

Bruksområde
I grunnen er dette en arbeidende hund. Den har mye energi som den må få bruke. Rasen passer ikke som ren selskapshund, den krever en stor dose mosjon og stimulering hver dag.
Sitt navn har Kooikerhunden fått fra sin spesielle funksjon som jakthund. Et spesielt fangstnett (endenkooi) ble i Holland rigget opp ved vann omgitt av busker og trær der endene gjerne søkte beskyttelse. Hunden lokket endene mot fellen, der jegeren var beredt. Den som hadde tilsyn med fangstanleggene kaltes Kooiker. Hond er hollandsk for hund, -tje betyr liten. Derfor fikk andegårdsmannens lille hund navnet Kooikerhondje. Kooikerhunden har også i alle år blitt brukt som gårds- og vakthund, den er blant annet en dyktig rottejeger.

Tips til førstegangseieren
Visst er Kooikerhunden liten og vakker, men den har alltid hatt arbeidsoppgaver som krever mot og intelligens. Siden den er meget lydhør overfor sine omgivelsers signaler krever den unge Kooikerhunden en trygg og kyndig oppdragelse for at den skal bli en stabil, voksen hund. I puberteten tester den gjerne hvor grensene går, den trenger da en konsekvent og vennlig behandling.

Aktivering
En Kooikerhund må regelmessig aktiviseres for at den skal ha det bra både fysisk og psykisk. Om ikke hundeeieren aktiviserer hunden, vil hunden aktivisere seg selv - og da ikke alltid med aktiviteter som vi mennesker setter pris på. Apportere fugler og jage rådyr passer en Kooikerhund bra. Viltsportrening og ettersøk er også passende. Brukssportene spor og søk pleier å glede en Kooikerhund, likedan lydighetsdressur, agility og flyball. I all hovedsak passer alle former for nesearbeid bra, man kan prøve soppsøk, muggsøk med mere.

Pelsstell
Kooikerhunden har en lettstelt pels som holder seg vakker og uten tover dersom den børstes jevnlig. Røyter gjør Kooikerhunden, som andre hunder, mest om våren oghøsten. Pelsen skal verken trimmes eller klippes.

Historien

Den type hund som i dag er Kooikerhund har eksistert i Holland i flere århundre. På malerier av 1700-talls-mestere som Vermeer og Steen, og på familieportretter fra 1800- og 1900-tallet finnes hunder som er påfallende like Kooikerhunden.

I Holland var hunden opprinnelig gårdshund, skadedyrsbekjemper og følgesvenn. Den ble også benyttet som lokkehund ved andejakt for å lokke med seg endene inn i en såkalt endenkooi, som er et spesielt fangstnett plassert langs kanalene.

Fra å ha vært en relativt vanlig hund forsvant den nesten helt på begynnelsen av 1900-tallet. Takket være MW van Hardenbroek - Baronesse van Ammerstols sterke innsats fra 1939 med å finne blandinger hun kunne benytte til rasens tilbakeavl, kunne man igjen bringe Kooikerhunden tilbake som hollandsk rasehund. For å finne disse hundene ba hun mange mennesker som alltid reiste rundt, om hjelp. Alle fikk en utførlig beskrivelse av hunden, og da hun hadde fått tak i et par hunder, fikk de også en hårdusk. Fra de frisiske skoger kom en tispe (Tommie) som oppfylte alle krav, men eieren kunne ikke selge hunden. Hun lånte Tommie for et kull. Faren var Bennie hvis avstamming er ukjent, men han kom fra Friesen-land. Dette kullet, sammen med noen ytterligere hunder av rett type som man fant, dannet basisen for den moderne Kooikerhunden. For ikke å begrense genvariasjonen i denne gjenskapte rasen, er en relativt stor variasjon av eksteriør akseptert.

I 1971 ble Kooikerhunden anerkjent som en offisiell rase i FCI.
FCI rasenummer: 314
























Webmaster Anita Weydahl